Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 dec 2017 Dit wist u waarschijnlijk nog niet over het recht op loon van de grensarbeider… maar moet u als ondernemer/werkgever wél echt weten!

We schreven het al eerder op onze website: waakzaamheid is geboden als het gaat om de sociale verzekeringspositie van de grensarbeider. Want op menig grensarbeider is een ander sociaal zekerheidsstelsel van toepassing dan werkgever en werknemer vaak vermoeden. En dat kan flink wat (onvoorziene) consequenties hebben.

Voor werkgever kan het bijvoorbeeld betekenen dat hij zich in het buitenland moet registreren en aan allerlei buitenlandse verplichtingen moet voldoen. Dit kan een hoop rompslomp met zich meebrengen, en bovendien ook fors duurder uitpakken.

En denk bijvoorbeeld ook maar aan het geval dat de grensarbeider ziek uitvalt. Ook dan kunnen hele andere regels gelden dan werkgever en werknemer vermoeden. Wanneer bijvoorbeeld een grensarbeider ziek uitvalt, en op deze grensarbeider een buitenlands sociaal zekerheidsstelsel van toepassing is, dan betekent dit namelijk dat de werkgever in principe niet twee jaar lang het ziekengeld hoeft door te betalen, maar mogelijk slechts enkele weken het loon hoeft door te betalen! Op het punt van het recht op ziekengeld verschillen de verschillende (inter)nationale sociale zekerheidsstelsels soms enorm van elkaar, zeker hier bij ons in de Euregio, en dat maakt voor een werkgever financieel veel verschil uit.

Bovendien gelden er voor zieke grensarbeiders in principe afwijkende regels wat betreft de re-integratie.

Daarom raden wij u aan om de financiële gevolgen en uw wettelijke rechten en verplichtingen, liefst natuurlijk vooraf, goed in kaart te brengen.

Heeft u hier vragen over? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten. SPEE advocaten staat u graag met raad en daad ter zijde!

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen