Search
Close this search box.
15 okt 2021 Vanaf 2022: woonadressen van (veel) ondernemers en bestuurders afgeschermd in Handelsregister

In augustus dit jaar informeerden wij u dat de Autoriteit Persoonsgegevens geadviseerd heeft om de woonadressen van zzp’ers in het Handelsregister af te schermen. Inmiddels zijn er ontwikkelingen op het gebied van de openbaarheid van woonadressen in het Handelsregister.

De ministerraad heeft ingestemd met een wijziging van het Handelsregisterbesluit 2008. Concreet betekent dit dat de Kamer van Koophandel vanaf 1 januari 2022 alle woonadressen van ondernemers en bestuurders in het Handelsregister afschermt. Deze privéadressen zijn dan alleen nog toegankelijk voor overheidsinstanties en bepaalde beroepsgroepen (zoals deurwaarders).

Het doel van de afscherming van de woonadressen is om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van die gegevens. Denk aan ongevraagde marketing, intimidatie en bedreiging.

Dat klinkt natuurlijk als goed nieuws maar de wetgeving is helaas nog niet helemaal sluitend. Immers, waar de Autoriteit Persoonsgegevens eind augustus 2021 adviseerde om de woonadressen van zzp’ers uit privacyoogpunt alleen beschikbaar te maken voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, is dat advies nog niet opgevolgd. Adressen die als vestigingsadres zijn opgegeven blijven namelijk ook na 1 januari 2022 nog opvraagbaar.

Dat betekent dat ondernemers die vanaf hun woonadres ondernemen (kleinbedrijf en zzp’ers), nog steeds privé vindbaar zijn in het Handelsregister. De privacybescherming voor deze categorie ondernemers is dus nog niet rond.

Op dit moment is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bezig met de Datavisie Handelsregister, waarin in kaart wordt gebracht wat er kan worden gedaan ter bescherming van de privacy van ondernemers met hetzelfde woon- en vestigingsadres.

We houden u natuurlijk op de hoogte van verdere ontwikkelingen!

Vragen over de juridische kant van uw onderneming? SPEE advocaten & mediation kent de kneepjes van het vak.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen