Zoek
Sluit dit zoekvak.
21 nov 2023 Premarital Mediation: beter voorkomen dan genezen

Het huwelijk is een belangrijke levensstap, en voor veel koppels gaat dat gepaard met juridische en financiële verplichtingen. Hetzelfde geldt tegenwoordig voor levenspartners die het boterbriefje niet zo belangrijk vinden, maar wel graag samen willen wonen. Een stap naar het huwelijk of samenwoning kan een overweldigende reeks emoties en zorgen met zich meebrengen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer levenspartners de waarde inzien van premarital mediation. Dat is een proces waarbij aanstaande echtgenoten/samenwoners onder begeleiding van een gespecialiseerd familie- en erfrecht advocaatmediator samenwerken om belangrijke kwesties voor hun huwelijk/samenwoning te bespreken en vast te leggen in zogenaamde huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten, met het doel om toekomstige geschillen na scheiding of overlijden te voorkomen.

Waarom dan niet gewoon naar een notaris voor huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract? Hier zijn enkele redenen waarom men zou moeten overwegen om voor premarital mediation bij een in familie- en erfrecht gespecialiseerd advocaat mediator te kiezen:

  1. Duidelijkheid en transparantie:

Premarital mediation biedt levenspartners de mogelijkheid om openlijk te praten over belangrijke kwesties, zoals financiën, eigendommen, schulden, en zelfs persoonlijke waarden en verwachtingen. Het proces bevordert duidelijkheid en transparantie, wat kan helpen om onzekerheden en misverstanden te verminderen.

  1. Voorkomen van toekomstige geschillen:

Een van de belangrijkste voordelen van premarital mediation is dat het kan helpen bij het voorkomen van toekomstige geschillen. Door vooraf overeenstemming te bereiken over hoe bepaalde zaken zullen worden behandeld in het geval van een scheiding of andere onvoorziene gebeurtenissen, kunnen levenspartners conflicten en juridische kosten verminderen.

  1. Bescherming van individuele belangen:

Premarital mediation stelt elk individu in staat om hun eigen belangen en bezittingen te beschermen. Het is een kans voor elke partner om ervoor te zorgen dat hun financiële en persoonlijke belangen worden gerespecteerd en behouden, ongeacht wat er in de toekomst gebeurt. Als koppels dat prettig vinden kan de premarital mediation zelfs plaatsvinden in dezelfde vorm als bij Collabarative Divorce, waarbij voor iedere partner een eigen advocaat beschikbaar is en indien nodig ook andere professionals aan het team kunnen worden toegevoegd. Altijd in overleg met de partners die het aangaat. Gespecialiseerd familie- en erfrechtadvocaten zijn getraind in het omgaan met juridische kwesties en zijn experts in het interpreteren en toepassen van de wet. Bij premarital mediation is het van belang om de juridische implicaties van overeenkomsten te begrijpen. Een gespecialiseerd advocaat mediator kan u daarbij helpen en kan u ook adviseren over de meest recente wetten en voorschriften die van invloed kunnen zijn op uw situatie.

  1. Verbetering van communicatie:

Het proces van premarital mediation moedigt communicatie en samenwerking aan. Door moeilijke kwesties te bespreken en tot overeenstemming te komen, kunnen levenspartners hun communicatievaardigheden verbeteren en leren hoe ze effectief met elkaar kunnen onderhandelen, ook voor tijdens het huwelijk of de samenleving.

  1. Vermindering van stress en onzekerheid:

Trouwen of gaan samenwonen is al stressvol genoeg zonder de extra zorgen over juridische en financiële aangelegenheden. Premarital mediation kan helpen om die stress en onzekerheid te verminderen door duidelijkheid en zekerheid te bieden over hoe zaken zullen worden afgehandeld.

  1. Aanpassing aan unieke behoeften:

Elk huwelijk en elke buitenhuwelijkse samenleving is uniek, en premarital mediation-overeenkomsten kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en doelstellingen van het paar. Een gespecialiseerd familie- en erfrecht advocaat mediator kan maatwerk leveren. Dit maatwerk zorgt ervoor dat de overeenkomsten relevant zijn voor de individuele situatie én aansluiten bij de relevante wet- en regelgeving.

  1. Investering in de toekomst:

Premarital mediation is niet alleen gericht op het heden, maar ook op de toekomst van het paar. Het is een investering in de duurzaamheid en harmonie van het huwelijk, met het doel om conflicten te voorkomen en de basis te leggen voor een gezonde relatie. Aan het begin van zo’n omvangrijk avontuur als het huwelijk of samenwoning weten waar je aan toe bent in het geval van een scheiding of overlijden van een van de partners, brengt rust en zekerheid.

Premarital mediation vereist doorgaans het doorzien van complexe financiële en juridische kwesties. Gespecialiseerde familie- en erfrechtadvocaten hebben uitgebreide ervaring in onderhandelingen en kunnen u helpen om tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is. Ze hebben daarnaast ook ervaring in echtscheidingsprocedures bij rechtbanken en zijn daardoor bij uitstek in staat om te herkennen welke onderwerpen bij het einde van een huwelijk veel juridische strijd opleveren. Zij zijn daarom bijzonder geschikt om samen met de partners tot afspraken te komen die gerechtelijke procedures in de toekomst voorkomen.  Elk huwelijk is uniek, en premarital mediation-overeenkomsten moeten worden afgestemd op de specifieke behoeften en doelstellingen van elk paar.

Premarital mediation is een waardevolle stap voor levenspartners die hun huwelijk of samenwoning willen beginnen met duidelijke afspraken en wederzijds begrip. Hoewel notarissen bekwame professionals zijn, bieden gespecialiseerd familie- en erfrechtadvocaten enkele unieke voordelen als adviseurs bij dit onderwerp, vooral als het gaat om juridische complexiteit, bescherming van individuele belangen en conflictbeheersing. Premarital mediation onder begeleiding van een advocaat mediator kan u helpen om met vertrouwen in het huwelijk te stappen, wetende dat uw rechten en belangen goed zijn beschermd. Het is een investering in uw toekomst en welzijn als koppel.

Denkt u na over huwelijkse voorwaarden of een samenlevingscontract. Neem dan contact op met mr. Angelique van den Eshoff, erfrecht- en familierechtadvocate bij SPEE advocaten & mediation voor deskundig advies en ondersteuning. Zij is een ervaren advocaat met expertise op het gebied van Premarital mediation.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen