Bospop vangt bot bij de kantonrechter
Bij voorgenomen ontslag moet een werkgever niet alleen het dossier goed op orde hebben, maar ook in de gaten houden of er aanvullende regels gelden. Lees hier het volledige artikel.
Waar ging de zaak over?
Het bekende muziekfestival Bospop in Weert heeft een geschil met één van de werknemers, die ook deel uitmaakt van het managementteam. De betreffende werknemer is ook (middellijk) bestuur en enig aandeelhouder van een BV, waarmee Bospop een barter-/sponsorovereenkomst heeft gesloten, die inmiddels is beëindigd. Bospop en de BV van de werknemer hebben een geschil over de domeinnaam.
Bospop wil de arbeidsovereenkomst met de werknemer ontbinden op grond van een verstoorde arbeidsverhouding, subsidiair op basis van verwijtbaar handelen en meer subsidiair een combinatie van beiden.
In de arbeidsovereenkomst is het huishoudelijk reglement van toepassing verklaard. Volgens de werknemer had Bospop geen ontbindingsverzoek mogen indienen, omdat er niet gehandeld is overeenkomstig artikel 10 van dat reglement. Deze bepaling luidt als volgt:
“Artikel 10.
- Het managementteam:
(…)
- Managementteam-leden kunnen worden ontslagen bij eenparig besluit van het bestuur in een speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering, waarin alle bestuursleden tegenwoordig zijn;
- Managementteam-leden kunnen ook worden ontslagen bij eenparig besluit van het managementteam in een speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering, waarin alle managementteam uitgezonderd de te ontslaan managementteam-leden tegenwoordig zijn;
- Managementteam-leden kunnen ook worden ontslagen bij een besluit met volstrekte meerderheid van de bestuursleden en overige managementteam-leden in een speciaal daartoe bijeengeroepen vergadering, waarin alle bestuursleden en managementteamleden, uitgezonderd de te ontslaan managementteam-leden tegenwoordig zijn. (…)”.
.
Naast de betreffende werknemer bestaat het MT uit drie bestuursleden en zeven andere personen.
Hoe oordeelde de kantonrechter?
De kantonrechter komt niet eens toe aan de ontbindingsgronden die Bospop aanvoert, omdat de regels uit het huishoudelijk reglement niet zijn nageleefd. Géén van de genoemde drie “ontslagmogelijkheden” van artikel 10 is hier toegepast. Het betoog van Bospop dat de statuten voorrang hebben op het huishoudelijk reglement, mocht bovendien niet baten, aangezien de kantonrechter in de statuten niets kon vinden over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst van leden van het MT.
De volledige uitspraak kunt u hier nalezen.
Conclusie
Heeft u – als werkgever of werknemer – te maken met een (voorgenomen) ontslag? Controleer dan goed of de arbeidsovereenkomst of eventuele huishoudelijke reglementen aanvullende vereisten bevatten. Zo komt u goed beslagen ten ijs. Ook arbeidsrechtelijke vragen? Het team van SPEE advocaten & mediation helpt u graag op weg.