Een ogenschijnlijk kleine overtreding kan grote gevolgen hebben, zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. Een kassière die een gevonden emballagebon van €7,80 gebruikte voor haar eigen boodschappen, werd op staande voet ontslagen. Hield dit ontslag stand bij de kantonrechter?
Feiten
De situatie begon toen de werkgever ontdekte dat de werknemer een emballagebon had verzilverd die zij zelf niet had ingeleverd. De kassière gebruikte deze bon, ter waarde van €7,80, tijdens het afrekenen van haar eigen boodschappen. De werkgever startte vervolgens een onderzoek en confronteerde de werknemer met haar handelen. Dit leidde tot een ontslag op staande voet, waarmee de kassière het niet eens was. Zij verzocht de kantonrechter om dit ontslag te vernietigen.
Zerotolerancebeleid werkgever
De rechter stelde de werkgever echter in het gelijk. Het bedrijf hanteerde een duidelijk zerotolerancebeleid met betrekking tot gevonden emballagebonnen. Dit beleid, dat was opgenomen in het bedrijfsreglement, bepaalde dat dergelijke bonnen altijd moesten worden ingeleverd. Dat de waarde van de bon gering was, deed volgens de rechter niet ter zake.
De werkgever toonde aan dat werknemers regelmatig werden geïnformeerd over dit beleid. Voor een kassière, die dagelijks met geldstromen en waardepapieren werkt, is integriteit van cruciaal belang. Door de bon te verzilveren, had de werknemer het vertrouwen van de werkgever ernstig geschaad.
Rechterlijke beoordeling
De kantonrechter oordeelde dat:.
- De gedraging ernstig genoeg was om het ontslag op staande voet te rechtvaardigen: Het ging om toe-eigening van eigendom dat niet van de werknemer is.
- De werknemer op de hoogte moest zijn van het beleid: Het bedrijfsreglement en de regelmatige herinneringen maken duidelijk dat de werknemer wist of had moeten weten dat dit niet toegestaan was.
- Het ontslag onverwijld was gegeven: De werkgever had immers binnen één dag na afronding van het onderzoek het ontslag op staande voet gegeven.
.
Gelet op het belang van de werkgever om diefstal tegen te gaan en de kwetsbare positie van een kassière die toegang heeft tot geldstromen, werd het ontslag op staande voet als proportioneel en rechtsgeldig beoordeeld, door de Kantonrechter.
Lees hier de uitspraak.
Conclusie
Deze uitspraak benadrukt het belang van heldere gedragsregels en zorgvuldig handelen in arbeidskwesties.
Heeft u vragen over ontslag op staande voet, het opstellen of beoordelen van gedragsregels of andere arbeidsrechtelijke kwesties? De arbeidsrecht advocaten van SPEE advocaten & mediation staan voor u klaar om u te adviseren en bij te staan. Neem gerust contact met ons op.