Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 mrt 2020 Grensarbeiders België/Nederland met cruciaal beroep krijgen vignet

Sinds woensdag 18 maart heeft België de grenzen gesloten voor niet-essentiële reizen.

Wie een cruciaal beroep heeft, zoals zorgverleners, of in een vitale sector werkt, moet door de controles lang wachten bij de grensovergang.

Vanaf zondag 22 maart kunnen deze grensarbeiders een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren.

Het vignet kan enkel door hen worden gebruikt. Schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar. Er wordt door de Belgische autoriteiten actief gecontroleerd op naleving van dit verbod.

Het gebruiken van een vignet op basis van onjuiste informatie is valsheid in geschrifte. Ook dit is een strafbaar feit.

Uitzonderingen

  • Het goederen- en dienstenverkeer mag nog gewoon de grens over. Grensarbeiders en anderen die de grens moeten oversteken, kunnen dit nog altijd doen. Echter moeten zij daarbij rekening houden met specifieke regels:
  • Personen die niet in een vitale sector werken of een cruciaal beroep vervullen, moeten met een werkgeversverklaring aantonen dat zij voor werk de grens oversteken.
  • Het is niet toegestaan om via België te rijden bij reisbewegingen van punt A naar B in Nederland, ook niet voor woon-werkverkeer.

 

Er wordt echter een uitzondering gemaakt voor personen in vitale sectoren en met cruciale beroepen die een werk gerelateerde reisbeweging maken en in het bezit zijn van een vignet.

Het vignet is aan te vragen op de website van het Nationaal Crisiscentrum in België.

Heeft u behoefte aan nader advies? De advocaten van SPEE advocaten & mediation staan uiteraard ook nu, met raad en daad voor u klaar!

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen