23 jul 2024 Een joint opsteken tijdens een Teamsvergadering: ontslag op staande voet terecht?

Een managing director van een internationaal bedrijf zet tijdens een Teamsmeeting per ongeluk zijn camera aan. Te zien is dat hij een joint opsteekt. Zijn werkgever doet een beroep op het zero tolerance beleid in de huisregels en ontslaat hem op staande voet. Hoe oordeelt de rechter daarover?

Wat waren de feiten?

In deze zaak gaat het om een managing director bij Pentagon, een onderneming die zich bezighoudt met goederenvervoer. De werknemer in kwestie werkt sinds 1 mei 2023 voor onbepaalde tijd voor de onderneming.

In het personeelsreglement van Pentagon staan huisregels. Daar staat duidelijk in dat er een zero tolerance beleid geldt met betrekking tot alcohol en/of drugs. Dit brengt de managing director behoorlijk in de problemen tijdens een online Teamsvergadering tussen hemzelf en een viertal collega’s. De vergadering begon om 16.28 uur en eindigde rond 17.08 uur. De managing director heeft in het begin vanuit zijn auto aan de vergadering deelgenomen, omdat hij onderweg was van Schiphol naar huis. Thuisgekomen heeft hij per ongeluk, in de schuur van zijn woning, de camera van zijn telefoon (waarmee hij – nog steeds – aan de vergadering deelnam) aangezet. Hierdoor was voor de overige deelnemers aan de vergadering te zien dat de managing director in zijn schuur een joint opstak. Twee collega’s riepen vervolgens dat hij zijn camera uit moest zetten. Dat heeft de managing director toen ook gedaan. Kort hierna werd de vergadering afgesloten.

Vervolgens is de managing director aangesproken op zijn gedrag. Hoewel hij eerst nog probeerde aan te voeren dat het geen joint maar een sigaar was, heeft hij toch toegegeven dat het inderdaad om een ‘pretsigaret’ ging. Hierop is de managing director op staande voet ontslagen.

De managing director stapt naar de rechter en verzoekt om vernietiging van het ontslag op staande voet. Hij voert hierbij aan dat er sprake is van medicinaal gebruik van cannabis, dat zijn werkgever dit wist en dat zijn werktijd bovendien al verstreken was.

Wat oordeelt de rechter?

Volgens de kantonrechter is het ontslag rechtsgeldig: er is een dringende reden voor ontslag op staande voet. Het Teamsoverleg was namelijk nog niet afgelopen toen de managing director een joint opstak, en de werkgever hanteert een zero tolerance beleid, waar de managing director van op de hoogte was. Ook is niet gebleken dat de cannabis door een arts is voorgeschreven of dat Pentagon wist van medicinaal cannabisgebruik.

Bovendien weegt de kantonrechter mee dat de werknemer managing director is en dat het ging om een internationale, interne Teamsmeeting met verschillende sleutelfiguren uit de organisatie, waarbij een belangrijk onderwerp werd besproken. De werknemer heeft onvoldoende besef getoond van zijn senior positie binnen Pentagon en daarmee ook zijn voorbeeldrol binnen de organisatie, en heeft onvoldoende respect getoond voor de collega’s die ook aan de vergadering deelnamen.

Deze uitspraak kunt u hier nalezen.

Ook vragen over ontslag op staande voet, drugs- of alcoholgebruik op de werkvloer, personeelsreglementen of andere arbeidsrechtelijke zaken? SPEE advocaten & mediation weet raad.

SPEE advocaten & mediation Maastricht