Zoek
Sluit dit zoekvak.
18 nov 2020 Is wachttijd na het werk ook (betaalde) werktijd?

Het komt in diverse branches voor: werknemers die na sluitingstijd om veiligheidsredenen alleen samen het bedrijfspand mogen verlaten. Is de tijd die een werknemer wachtend moet doorbrengen, ook werktijd? En moet deze dus ook doorbetaald worden?

De kantonrechter in Alkmaar oordeelde begin november 2020 over de situatie waarin een hulpkracht in een supermarkt na zijn werk op zijn collega’s moet wachten, voordat hij naar huis kan gaan. De werkgever had de werknemers immers geïnstrueerd dat zij alleen gezamenlijk het pand mochten verlaten. Dat betekent dat werknemers na afloop van hun werktijd tot 15 minuten moeten wachten voordat zij naar huis kunnen.

De hulpkracht stelt dat hij over die wachttijd ook salaris dient te ontvangen. De kantonrechter oordeelt dat het wachten inderdaad moet worden beschouwd als het verrichten van arbeid, omdat dit in opdracht van de werkgever wordt verricht. Het feit dat de hulpkracht zich beschikbaar moet houden voor werk, is voldoende om de wachttijd als arbeidstijd aan te merken. Kortom: de werknemer dient ook loon te ontvangen over de wachttijd. Een overwerktoeslag hoeft in dit geval niet te worden betaald.

De uitspraak leest u hier terug:

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNHO:2020:8777

Vragen over arbeidstijd, loondoorbetaling of andere arbeidsrechtelijke thema’s? SPEE advocaten & mediation staat voor u klaar.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen