Search
Close this search box.
21 okt 2020 Nieuwe OR-verkiezingen moeten ondanks corona doorgaan

Corona levert helaas zakelijk veel vertraging op. Maar dat niet alle uitstel juridisch geoorloofd is, blijkt uit een recente uitspraak van de kantonrechter in Eindhoven, over het uitstel van verkiezingen voor de Ondernemingsraad.

Het betreft ASML, het bekende technologiebedrijf in Veldhoven. De driejaarlijkse termijn van de Ondernemingsraad loopt af op 30 oktober 2020. De OR en de directie van ASML besloten in mei van dit jaar al dat nieuwe verkiezingen pas in februari 2021 zouden plaatsvinden, vanwege de coronacrisis.

De vakbonden FNV en CNV accepteerden dit echter niet en maakten een kort geding aanhangig bij de kantonrechter, tegen directie en OR. Volgens de kantonrechter heeft ASML niet diepgaand onderzocht op welke manier de OR-verkiezingen met inachtneming van de coronamaatregelen toch konden doorgaan. De kantonrechter overweegt: ‘Overal in de samenleving gaan met inzet van passende middelen ondanks de coronacrisis allerlei zaken door’.

Over het argument van ASML dat er werknemers zijn die thuis geen computer hebben en die dus niet online kunnen stemmen in de OR-verkiezingen (!), spreekt de kantonrechter verbazing uit.

Uitstel van de verkiezingen is volgens de kantonrechter in strijd met de Wet op de Ondernemingsraden. ASML moet nu binnen 6 weken, en uiterlijk binnen 12 weken na het vonnis, verkiezingen organiseren voor een nieuwe ondernemingsraad. De oude ondernemingsraad is tot die tijd demissionair.

Vragen over medezeggenschap? De arbeidsrechtadvocaten van SPEE advocaten & mediation weten raad met de WOR.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen