Zoek
Sluit dit zoekvak.
12 apr 2024 Waarom kiezen voor een gespecialiseerd echtscheidingsmediator die tevens advocaat is?

In de wirwar van emoties en alle zaken die er geregeld moeten worden bij een echtscheiding, is het van cruciaal belang dat beide partijen kunnen rekenen op deskundige begeleiding. Het verschil in begeleiding tussen een gespecialiseerd echtscheidingsmediator die tevens (familierecht-)advocaat is en een mediator zonder juridische achtergrond is cruciaal, vooral wanneer het gaat om de juridische kundigheid en dus ook om de bestendigheid van de door partijen te maken afspraken. In dit artikel leg ik uit waarom ondernemers en/of vermogende particulieren in het geval van een echtscheiding er goed aan doen om te kiezen voor een in het familierecht gespecialiseerd mediator, die tevens advocaat is.

De zware zorgplicht van de advocaat

Een recente zaak, behandeld door de Raad van Discipline in Den Bosch, werpt licht op de gevolgen van nalatigheid binnen de advocatuur bij echtscheidingen. Een advocaat werd geschorst wegens het nalaten van het geven van adequate voorlichting en het maken van substantiële juridische fouten in echtscheidingsdossiers. Wat bleek? De advocaat diende veelvuldig door niet of onvoldoende juridisch geschoolde mediators opgestelde echtscheidingsconvenanten in bij de rechtbank, zonder deze eerst goed te controleren en bespreken met de scheidende partners. Deze zaak benadrukt de zware zorgplicht die op advocaten rust, een verplichting die mediators zonder advocaatstitel niet hebben. Advocaten zijn gehouden aan strikte professionele en ethische normen, waarbij het belang van de cliënt altijd vooropstaat.

Waarom een gespecialiseerd familierecht advocaat-mediator?

Een gespecialiseerd familierecht advocaat-mediator combineert de vaardigheden van mediation met grondige juridische kennis. Dit zorgt ervoor dat de gemaakte afspraken niet alleen eerlijk en evenwichtig zijn, maar ook juridisch correct en bindend. Voor ondernemers en mensen met aanzienlijk vermogen is dit van onschatbare waarde. De complexiteit van de financiële en zakelijke belangen vraagt om een diepgaand begrip van zowel het familierecht als de uitdagingen waar scheidende ondernemers of vermogende echtgenoten voor komen te staan.

Goedkoop is duurkoop

Een veelvoorkomend misverstand is dat de inschakeling van een mediator zonder advocaatstitel een goedkopere weg naar echtscheiding is. Echter, de waarde van de zorgplicht die een advocaat biedt, kan niet genoeg benadrukt worden. Deze zorgplicht verzekert dat alle afspraken grondig worden geëvalueerd en dat beide partijen volledig begrijpen wat de gevolgen van deze afspraken zijn. Het niet naleven van deze zorgvuldigheid kan leiden tot aanzienlijke financiële en emotionele schade op lange termijn. De initiële besparingen wegen niet op tegen de mogelijke kosten van juridische fouten en nalatigheden voor de toekomst. Spijtoptanten zijn op de langere termijn altijd duurder uit.

De rol van de advocaat bij de echtscheidingsprocedure

Elke echtscheiding die voor de rechter komt, moet begeleid worden door een advocaat. Het doel van deze wettelijke verplichting is te verzekeren dat het echtscheidingsconvenant en alle bijbehorende documenten juridisch worden gecontroleerd. Een gespecialiseerd familierecht advocaat-mediator zorgt ervoor dat dit proces zorgvuldig en grondig wordt uitgevoerd, met aandacht voor de unieke omstandigheden van elke zaak. De advocaat herkent wanneer het noodzakelijk is om bijvoorbeeld een fiscalist of accountant te betrekken in het proces om bepaalde afspraken door te laten rekenen of om verschillende fiscale of financiële aspecten te belichten.

Conclusie

Sta je aan het begin van of midden in een scheidingsproces, dan is de keuze voor een gespecialiseerd familierecht advocaat-mediator een keuze voor zekerheid, kwaliteit en gemoedsrust. De geïntegreerde aanpak van juridische en mediationvaardigheden zorgt ervoor dat de belangen van beide partijen optimaal worden behartigd. In het bijzonder voor ondernemers en personen met aanzienlijk vermogen, waar de financiële en zakelijke implicaties complex kunnen zijn, is de keuze voor een advocaat-mediator niet alleen verstandig maar essentieel. Laat u niet misleiden door de ogenschijnlijke besparingen van een niet-juridische mediator; de ware kosten van een dergelijke beslissing kunnen zowel financieel als emotioneel aanzienlijk zijn. Bij SPEE advocaten & mediators kunt u contact opnemen met mr. Angelique van den Eshoff, gespecialiseerd familierechtadvocaat én mediator. Zij is tevens aangesloten bij de vFAS, waardoor u ervan verzekerd bent dat de zware zorgplicht die op haar als advocaat rust worden aangevuld met de eisen die de vFAS aan die zorgplicht stelt.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen