Zoek
Sluit dit zoekvak.
15 feb 2024 Preventive Law: voorkomen is beter dan genezen.

Preventive Law is een beweging afkomstig uit Amerika, die is ontwikkeld door de advocaat en hoogleraar Louis Meier Brown. Het levensmotto van Brown was: “time to see an attorney is when you’re legally healthy – certainly before the advent of litigation, and prior to the time legal trouble occurs”. Hij was van mening dat het beter is to “care” dan “cure”, zoals in de geneeskunde. Gezonder eten en bewegen leidt meestal tot een betere gezondheid en preventief optreden in het recht, leidt meestal tot juridisch gezonde cliënten en het voorkomen van rechtszaken. SPEE advocaten & mediation ondersteunt deze leer.

Preventive lawyers staan voor een meer horizontale en op verbinding gerichte manier van werken. Ze werken met cliënten die nog geen juridisch probleem hoeven te hebben en richten zich op de eigen verantwoordelijkheid én de werkelijke wensen van de cliënten. Het gaat om begrip, aanpassing en integratie. De traditionele rol van de advocaat kantelt van bijstand of advies naar coaching en optimale zorg. Dit vraagt van de Prentive lawyer een andere opvatting over hun juridische professie.

De juridische dienstverlening kan volgens de Preventive Law-beweging in vier fasen worden ingedeeld: legal health promotion, dispute avoidance, dispute containment en dispute resolution.

De laatste fase krijgt doorgaans de meeste aandacht in de advocatuur.

De Preventive lawyer daarentegen, verlegt zijn aandachtsgebied naar de eerste en soms de tweede fase. Hij laat zich daarbij leiden door vier vaardigheden: toekomstgericht handelen, (invoelend) luisteren, een open geest hebben en creatief denken.

Het Preventive Law-principe, vraagt dus om een brede kijk op probleemoplossing: de persoonlijke situatie van de cliënt, de organisatie, de financiële, psychologische, economische intellectuele en sociale context, zijn van belang. De Preventive Lawyer vraagt zich af wat er karakteristiek aan deze cliënt is en op welke gebieden ondersteuning aan hem kan worden geboden. Niet zo zeer de juridische positie van de cliënt staat in eerste instantie centraal, maar de cliënt zelf. Met hem wordt een plan gemaakt dat de juridische gezondheid van de onderneming optimaal waarborgt en daarmee wordt getracht rechtszaken te voorkomen.

De Preventive Law-gedachte, is ook ingebed in de wijze van dienstverlening door de advocaten van SPEE advocaten & mediation. Samen met u als ondernemer of particulier, wordt er gekeken op welke wijze juridische problemen en gerechtelijke procedures zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Het is daarom van groot belang om in een vroegtijdig stadium – bij voorkeur als er nog geen sprake is van juridische geschillen – contact met ons op te nemen. Heeft u interesse in een vrijblijvend gesprek om te bezien hoe Preventive Law in uw geval kan worden toegepast, neemt u dan contact op met een van de advocaten van SPEE advocaten & mediation.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen