Indexering alimentatie 2022

Per 1 januari 2022 dient de kinder- en partneralimentatie weer geïndexeerd te worden. Voor 2022 is het indexeringspercentage vastgesteld op 1,9 %.

Omdat de lonen en kosten van levensonderhoud stijgen wordt het alimentatiebedrag dat u betaalt of ontvangt elk jaar in januari verhoogd.

De indexering gaat niet automatisch. De betaler moet dit zelf in de gaten houden en jaarlijks het percentage opzoeken en doorvoeren. Doe je dit als betaler niet, dan is er sprake van een achterstand in de betaling en heeft de ex-partner gedurende 5 jaar de mogelijkheid om de alimentatie te incasseren. Voor de betaler brengt dit doorgaans veel extra kosten met zich mee. Na 5 jaar is de mogelijkheid om betaling van achterstallige alimentatie te vorderen verjaard.

De betaler is wettelijk verplicht om de indexering door te voeren, ook in het geval het loon niet omhoog is gegaan of de eigen kosten zijn gestegen.

Zijn uw omstandigheden de afgelopen maanden gewijzigd of betaalt u al enige jaren alimentatie terwijl uw loon in die tijd gelijk is gebleven, dan kan het doorvoeren van de indexering mogelijk tot een onredelijke uitkomst leiden. Het is dan verstandig om een nieuwe berekening te laten maken en te proberen om met uw ex-partner nieuwe afspraken te maken. Lukt dit laatste niet, dan kan er bij de rechter om een verlaging van de alimentatie worden verzocht.

Heeft u vragen over alimentatie of advies nodig over een wijziging hiervan? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. We zijn u graag van dienst!

SPEE advocaten & mediation Maastricht