Zoek
Sluit dit zoekvak.
6 nov 2020 Indexering alimentatie 2021 bekend!

Per 1 januari 2021 dient de kinder- en partneralimentatie weer geïndexeerd te worden. Voor 2021 is het indexeringspercentage vastgesteld op

3 %. Kunt u iets aan deze forse verhoging doen?

Omdat de lonen en kosten van levensonderhoud stijgen wordt het alimentatiebedrag dat u betaalt of ontvangt elk jaar in januari verhoogd.

De indexering gaat niet automatisch. De betaler moet dit zelf in de gaten houden en jaarlijks het percentage opzoeken en doorvoeren. Iedere alimentatiebetaler is dit verplicht, ook als het loon niet omhoog is gegaan of de eigen kosten zijn gestegen. Als de verhoging niet wordt betaald dan heeft de ex-partner gedurende 5 jaar de mogelijkheid om de achterstand te incasseren. Dit brengt voor de betaler vaak hoge kosten met zich mee. Na 5 jaar is de mogelijkheid om betaling van achterstallige alimentatie te vorderen verjaard.

Gaat voor u als betaler het doorvoeren van de indexering tot een onredelijke uitkomst leiden omdat uw loon al jarenlang gelijk is gebleven of omdat uw omstandigheden de afgelopen maanden zijn gewijzigd (u heeft bijvoorbeeld minder inkomsten omdat u door de coronacrisis geen/ een andere baan heeft), dan is het verstandig om de alimentatie te laten herberekenen.

Is een wijziging aan de orde dan kunt u met uw ex-partner daarover afspraken maken of, als dit niet lukt, aan de rechter om een verlaging van de alimentatie vragen.

Heeft u vragen of advies nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. We zijn u graag van dienst!

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen