Zoek
Sluit dit zoekvak.
30 dec 2019 Incassoprocedures worden goedkoper en sneller!

Ondernemers met onbetaalde facturen kunnen binnenkort gemakkelijker naar de rechter stappen. De rechtspraak heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd die gerechtelijke incassoprocedures sneller, eenvoudiger en minder kostbaar maken.

Op dit moment dient er voor het incasseren van een onbetaalde factuur een “gewone” dagvaardingsprocedure te worden gestart. Ondernemers schrikken er bij relatief kleine vorderingen vaak voor terug om naar de rechter te stappen, omdat dit als erg duur, omslachtig en traag wordt ervaren.

Wat wordt er verbeterd door de rechtspraak?:

  1. De rechter gaat sneller uitspraak doen bij vorderingen die niet betwist worden. Vanaf april 2020 wordt de termijn verkort tot 2 weken. Op dit moment is de termijn nog 6 weken.
  2. Schuldenaren begrijpen een dagvaarding vaak niet goed door het juridische taalgebruik. De rechtspraak werkt in samenwerking met deurwaarders aan begrijpelijkere dagvaardingen met een duidelijke uitleg voor schuldenaren. De verwachting is dat medio 2020 deze dagvaarding nieuwe stijl gereed zal zijn voor gebruik.
  3. Omdat rechters vaak geconfronteerd worden met onvolledige dagvaardingen is er een landelijke checklist ontwikkeld voor deurwaarders en andere incassogemachtigden, waarin wordt voorgeschreven welke informatie moet worden verstrekt in consumentenzaken. Dit zijn zaken waarbij de schuldenaar een natuurlijke persoon is.
  4. De rechtspraak start in de eerste helft van 2020 een pilot waarbij stukken digitaal worden uitgewisseld met een aantal deurwaarderskantoren. Na een half jaar zal worden bekeken of dit kan worden uitgebreid naar meer rechtbanken en meer deurwaarderskantoren.
  5. Ten slotte heeft de rechtspraak er bij de minister voor Rechtsbescherming op aangedrongen om de kosten van de gang naar de rechter in incassozaken omlaag te brengen. Hiervoor is momenteel een wetsvoorstel in behandeling.

.
Heeft u vragen of hulp nodig bij het voeren van een incassoprocedure of wilt u bij een hoge vordering conservatoir beslag leggen om te voorkomen dat er niks meer te halen valt op het moment dat het vonnis is gewezen, neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen en zijn u graag van dienst!

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Zoeken

Recente artikelen