Zoeken
Sluit dit zoekvak.
14 Oct 2020 Werknemer haalt gratis koffie voor zichzelf en collega’s; een dringende reden voor ontslag op staande voet?

Een werknemer haalt zonder toestemming van werkgever zes maanden lang gratis koffie voor zichzelf en voor collega’s uit de koffieautomaat van werkgever en wordt daarvoor op staande voet ontslagen.

Heeft werknemer volgens de rechter ernstig verwijtbaar gehandeld, of niet?

Ten aanzien van de feiten heeft te gelden dat werkgever in haar kantine een koffieautomaat heeft staan waaruit haar personeel en externe chauffeurs tegen betaling van een geringe vergoeding (€ 0,20 tot € 0,30) koffie en dergelijke kunnen halen. Met de bij de automaat behorende sleutel, die op kantoor door de kantoormanager van werkgever wordt bewaard, kunnen de dranken echter gratis uit de automaat worden gehaald.

Zonder voorafgaande toestemming van de kantoormanager mogen werknemers géén gebruik van deze sleutel maken. Het gebruik van de sleutel staat werkgever incidenteel toe, indien de betreffende werknemer geen kleingeld bij zich heeft.

Gedurende ongeveer zes maanden heeft een collega van werknemer hem een kopie aangeboden van de sleutel van de koffieautomaat. Werknemer heeft deze valse sleutel geaccepteerd en heeft sindsdien buiten het zicht van werkgever, en zonder dat er instemming van werkgever was, met deze sleutel voor zichzelf en voor collega’s gratis koffie uit de automaat gehaald.

Werkgever is hier achter gekomen en heeft werknemer geschorst. Twee dagen later is werknemer door werkgever vanwege deze kwestie op staande voet ontslagen.

Het komt tot een gerechtelijke procedure, waarin werknemer onder meer verzoekt om werkgever te veroordelen tot betaling van de transitievergoeding.

De Kantonrechter oordeelt als volgt.

Volgens hem staat vast dat werknemer een valse sleutel gedurende een periode van ongeveer zes maanden voor zichzelf en voor derden, zonder toestemming van werkgever, heeft gebruikt en hiermee gratis koffie uit de koffieautomaat van werkgever heeft gehaald, terwijl voor de betreffende koffie normaliter betaald moest worden.

Daarmee heeft werknemer zich volgens de Kantonrechter schuldig gemaakt aan diefstal. Daarmee is zijn handelen te kwalificeren als ernstig verwijtbaar handelen in de zin van de wet.

Het enkele feit dat het per kopje koffie steeds maar om een gering bedrag is gegaan, doet hier volgens de Kantonrechter niet aan af.

Daarbij is ook van belang dat werkgever eerder in dat jaar haar werknemers expliciet heeft gewaarschuwd dat zij geen diefstal accepteert en dat zij degenen die zich daaraan toch schuldig maken hard aan zal pakken, met ontslag op staande voet.

Werknemer is ondanks deze niet mis te verstane waarschuwing gebruik blijven maken van zijn valse sleutel.

Het verzoek met betrekking tot de transitievergoeding wordt om deze reden dan ook afgewezen door de Kantonrechter. De volledige uitspraak kunt u hier lezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:9453

Heeft u vragen over deze casus, of wilt u advies over ontslag op staande voet of heeft u andere arbeidsrechtelijke vragen, neemt u dan gerust contact op met de arbeidsrechtadvocaten van SPEE advocaten & mediation.

SPEE advocaten & mediation Maastricht