Search
Close this search box.
4 Aug 2020 Consumentenbond vangt bot in procedure rondom woekerpolissen Nationale Nederlanden

Het is al jarenlang voer voor juristen: de als ‘woekerpolis’ betitelde financiële producten die veel Nederlanders hebben afgesloten bij partijen zoals ASR en Nationale Nederlanden. In een procedure die de Consumentenbond namens diverse gedupeerden heeft gevoerd tegen Nationale Nederlanden, trok de consumentenorganisatie echter onlangs aan het kortste eind.

De betreffende polissen – op de markt onder het mom van spaar- beleggings,- en pensioenplannen – waren vooral in de jaren negentig behoorlijk populair. De opbrengst viel echter dikwijls tegen, aangezien er hoge overlijdensrisicopremies en diverse kosten in rekening werden gebracht. Hierdoor bleek er aan het einde van de looptijd minder geld vrij te komen dan aanvankelijk verwacht. De betrokkenen stelden achteraf dat zij het financiële product en de kostenstructuur niet goed hadden begrepen, met behoorlijke financiële consequenties tot gevolg. De Consumentenbond startte daarom een collectieve procedure namens de gedupeerden.

De rechtbank Rotterdam stelde de Consumentenbond echter in het ongelijk in haar vonnis van 29 juli 2020. Kern van de beslissing van de rechtbank is dat er sprake is van wilsovereenstemming tussen de klanten en Nationale Nederlanden op het punt van de kosten die aan de klanten in rekening zijn gebracht. Dit oordeelt de rechtbank op grond van de algehele gang van zaken rond het sluiten van de overeenkomsten. Klanten hebben namelijk een aanvraagformulier ondertekend en ingediend, dat werd ingevuld op basis van een offerte. Van oneerlijke bedingen is geen sprake en NN hoeft ook geen kosten terug te betalen, aldus de rechtbank. De uitspraak kunt u here .

Mocht het in deze zaak tot een hoger beroep komen, dan zullen wij u uiteraard van het verloop daarvan op de hoogte houden. Deze uitspraak onderstreept – los van de financiële aspecten – nog maar eens de algemene noodzaak om overeenkomsten tot op de letter uit te pluizen, alvorens daadwerkelijk tot ondertekening over te gaan.

Vragen over het totstandkomen, controleren of beëindigen van overeenkomsten? SPEE advocaten & mediation helpt u graag.

SPEE advocaten & mediation Maastricht

Search

Recent articles