Regelmatig wordt een werknemer ontslagen, en ligt er aan dat ontslag een vaststellingsovereenkomst of beëindigingovereenkomst ten grondslag. Soms doen er zich daarna problemen voor met het UWV, en krijgt de werknemer bijvoorbeeld geen WW-uitkering of Ziektewet-uitkering. Hierover ging ook de zaak waarover de rechtbank Overijssel moest oordelen (Rechtbank Overijssel 23 december 2015, ECLI:NL:RBOVE:2015:5771).
Het betreft in deze zaak een zieke werknemer die al meer dan een jaar ziek thuis zit. De werkgever voert een reorganisatie door, waarbij een groot aantal werknemers wordt ontslagen. De werkgever overhandigt de werknemer een beëindigingovereenkomst. De werknemer gaat hiermee akkoord, en de arbeidsovereenkomst komt ten einde. Daarna doet zich het probleem voor dat het UWV weigert om de werknemer een uitkering te verstrekken. Omdat de werknemer ziek is, oordeelt het UWV dat de werknemer niet akkoord had mogen gaan met een ontslag, en daarom niet in aanmerking komt voor een uitkering. De werknemer vordert vervolgens doorbetaling van het loon van haar werkgever.
De rechter oordeelt – kort gezegd – dat de werkgever de werknemer niet (voldoende) geïnformeerd heeft over de gevolgen van het ontslag. De werkgever had de werknemer erop moeten wijzen dat zij als zieke werknemer het risico liep om geen uitkering van het UWV te krijgen. Uit de eisen van goed werkgeverschap volgt dat de werkgever de werknemer daarover ‘behoorlijk en volledig had moeten informeren’. Wanneer de werknemer op de hoogte was van het risico dat zij liep om mogelijk geen uitkering te ontvangen, dan was zij niet akkoord gegaan met een ontslag. De beëindigingovereenkomst is daarom vernietigd (waarmee dus het ontslag ongedaan wordt gemaakt), en de werkgever dient het loon door te betalen aan de werknemer.
Kortom, het is belangrijk dat de werkgever de werknemer goed informeert over de mogelijke gevolgen van het ontslag. Doet de werkgever dit niet, dan kan de werknemer het ontslag later ongedaan maken en doorbetaling van het loon vorderen van de werkgever.
Heeft u vragen over het sluiten van een vaststellingsovereenkomst of beëindigingovereenkomst? Of heeft u vragen die gaan over een zieke werknemer? Of bent u misschien zelf een zieke werknemer en heeft u het vermoeden dat uw werkgever niet correct handelt? Neem dan gerust contact op met een van onze arbeidsrechtadvocaten. Als arbeidsrechtadvocaat adviseren wij u graag over uw vaststellingsovereenkomst of beëindigingovereenkomst en beantwoorden wij natuurlijk ook graag uw vragen over zieke werknemers of loondoorbetaling tijdens ziekte!