De zomervakantie komt er weer aan. Voor gescheiden ouders kan op vakantie gaan ingewikkeld worden als de ex-partner die mede het gezag heeft, geen toestemming geeft voor een buitenlandse vakantie met de kinderen. Ga je toch, dan maak je je in beginsel schuldig aan een strafbaar feit.
Gezamenlijk gezag
Wanneer u samen met uw ex-partner het gezag heeft over uw kind, moet u de andere ouder toestemming vragen om op vakantie te gaan en de andere ouder ook informeren over de bestemming en de duur van de vakantie. U kunt daarvoor het formulier “toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland” invullen en ondertekenen. U kunt dit formulier vinden op de website van de Rijksoverheid.
Vervangende toestemming
Als de andere ouder geen toestemming geeft kunt u niet zomaar gaan omdat u daarmee het kind onttrekt aan het ouderlijk gezag. U kunt problemen krijgen bij de douane en loopt het risico om vervolgd te worden voor kinderontvoering. Wilt u het er niet bij laten zitten dan heeft u de mogelijkheid om naar de rechter te stappen om vervangende toestemming te vragen. De toestemming van uw ex is dan niet meer nodig omdat de rechter toestemming heeft verleend. Tevens is het mogelijk om afgifte van het paspoort te vragen. Denk er wel aan dat u hiervoor een advocaat nodig heeft en dat u dit ruim op tijd gaat regelen want een dergelijke procedure neemt een behoorlijke tijd in beslag. Als er een spoedeisend belang is, is er ook de mogelijkheid om een kort geding op te starten. Ook dit neemt doorgaans een aantal weken in beslag.
De rechter kijkt bij de beoordeling naar de belangen van het kind en weegt af wat het risico is dat het kind na de vakantie niet meer terugkeert. Er wordt dan door de rechter o.a. gekeken naar familiebanden in het buitenland, een nieuwe partner in het buitenland, vaste banden in Nederland zoals een baan en een koopwoning, etc.
Het onthouden van toestemming door een ouder is in de meeste gevallen niet terecht en vaak alleen een manier om de andere ouder dwars te zitten. Het onthouden van toestemming kan wel redelijk zijn als er bepaalde veiligheidsrisico’s zijn, zoals reizen naar landen met een negatief reisadvies (bijvoorbeeld vanwege Corona), als er een medische indicatie bij het kind is of bij kans op kinderontvoering
Eenhoofdig gezag
Wanneer u de enige ouder bent die het gezag heeft, dan is toestemming van de andere ouder niet vereist als u met uw kind op vakantie wil gaan. Het is wel van belang dat u dan kunt aantonen dat u de enige met het gezag belaste ouder bent. U kunt dan denken aan een internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisregistratie met oudergegevens, een uittreksel uit het gezagsregister of een uitspraak met betrekking tot het gezag.
Heeft u vragen of advies nodig over vervangende toestemming of de uitoefening van het ouderlijk gezag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.