5 apr 2024 Verlenging van de Wet maximering huurprijsverhogingen?

Per 1 mei 2021 is de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten ingevoerd. Deze wet beschermt huurders van woningen in de vrije sector tegen hoge jaarlijkse huurstijgingen door de jaarlijkse huurverhoging te beperken tot een maximum. Omdat deze wet per 1 mei 2024 eindigt en de noodzaak tot maximering nog steeds aanwezig is, is er op 4 mei j.l. een voorstel ingediend om deze wet te verlengen.

Huidige wet

De Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten is in 2021 ingevoerd voor een periode van 3 jaar met als doel om de huurverhogingen in de vrije sector  te beperken.  De jaarlijkse huurverhoging is beperkt tot een maximum: de inflatie + 1% of het gemiddelde van de CAO-loonindexcijfers + 1%. Wat leidt tot de laagste verhoging dient gekozen te worden.

Vanaf 1 januari 2024 is de maximale huurverhoging vastgesteld op 5,5 %: het inflatiecijfer van 4,5% + 1%. De maximale huurverhoging geldt voor zowel bestaande als nieuwe contracten. Zolang de wet van kracht is moet dus ook bij bestaande contracten het maximum worden toegepast ook al is er iets anders afgesproken.

Situatie voor 1 mei 2021

Vóór mei 2021 zat er geen grens aan de jaarlijkse verhogingen in de vrije sector. Doordat deze grens ontbrak en vanwege de schaarste op de woningmarkt, werden huurders geconfronteerd met forse huurstijgingen. Huurcontracten in de vrije sector worden zonder verlenging van de wet na 1 mei 2024 dus niet meer beschermd tegen excessieve huurprijsstijgingen. Omdat uit evaluatie van de wet is gebleken dat de noodzaak om de toegestane jaarlijkse huurverhoging te maximeren nog steeds aanwezig is en het kabinet huurders in de vrije sector langer meer zekerheid wil geven over hun woonlasten en de betaalbaarheid daarvan, is het wetsvoorstel om de maximering te verlengen voorbereid. Naast het wetsvoorstel om de maximering van de jaarlijkse verhoging te verlengen wordt op dit moment ook de Wet betaalbare huur  door de Tweede Kamer besproken. Deze wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die passend is bij de kwaliteit van de woning. Een groter deel van de huurmarkt krijgt dan een maximale huurprijs. Het voornemen is dat de Wet betaalbare huur per 1 juli 2024 in werking zal treden.

Wetsvoorstel

Het voorstel is om voor nog eens drie jaar een maximale jaarlijkse huurverhoging te hanteren in de vrije sector. De verlenging zou dan ingaan vanaf 1 mei 2024 en gelden tot 1 mei 2027.

Daarnaast is het voornemen om de maximaal toegestane huurverhoging vast te stellen op de gemiddelde CAO-loonontwikkeling plus 1%. De koppeling met de inflatie komt dan te vervallen.

Ook wordt voorgesteld om de verjaringstermijn van jaarlijkse huurprijsverhogingen voor alle huurovereenkomsten die betrekking hebben op woonruimte te beperken tot één jaar. Op grond van artikel 3:308 van het Burgerlijk Wetboek kunnen verhuurders tot vijf jaar na de huurverhogingsdatum de (niet geïnde) huurverhoging nog opeisen. Dat leidt in de praktijk tot onwenselijke situaties. Dit wetsvoorstel beoogt ook daarvoor een oplossing te bieden. De rechten van verhuurders worden zo dus nog verder beperkt.

Conclusie

Het is dus nog even afwachten of het wetsvoorstel wordt aangenomen of dat er per 1 mei 2024 geen gemaximeerd percentage meer zal gelden.

Wilt u meer weten of heeft u vragen of advies nodig over uw huurcontract? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met een van onze advocaten. Wij zijn u graag van dienst en houden u van de verdere ontwikkelingen op de hoogte!

SPEE advocaten & mediation Maastricht