3 jul 2023 Ondernemer/DGA? Alimentatie betalen of ontvangen? Hoe werkt dat?

Bij een echtscheiding spelen financiële kwesties vaak een belangrijke rol. Een van de cruciale aspecten is de vaststelling van alimentatie. Met name wanneer een van de echtgenoten een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) van een onderneming is, is dit vaak complexe materie waar veel discussie over kan ontstaan. In deze bijdrage zullen we ingaan op de specifieke overwegingen en uitdagingen bij het berekenen van alimentatie in het geval dat een van de echtgenoten een DGA is.

Het is belangrijk om te begrijpen dat elke situatie uniek is. Het raadplegen van een gespecialiseerd familierechtadvocaat met ervaring in alimentatiezaken voor DGA’s/ondernemers is dan ook essentieel om de juiste juridische begeleiding te krijgen.

Inkomen van een DGA

Een DGA is een persoon die als directeur in dienst is bij een BV (en meestal ook) mede-eigenaar is en tevens een groot aantal van de aandelen in de onderneming houdt. Het inkomen van een DGA kan op verschillende manieren worden vastgesteld, waaronder bijvoorbeeld salaris en/of dividend(winst)uitkeringen.

Het salaris dat een DGA zichzelf toekent, wordt vaak beïnvloed door fiscale overwegingen en kan lager zijn dan het marktconforme salaris voor een vergelijkbare functie. Dit kan van invloed zijn op de alimentatieberekening.

Alimentatieberekening bij een DGA

Bij het berekenen van alimentatie wordt gekeken naar het totale inkomen van de DGA, inclusief salaris, dividenduitkeringen en andere voordelen. Alleen de loonstroken zijn dus niet voldoende. Het is belangrijk op te merken dat de rechter een zekere mate van vrijheid heeft bij het bepalen van het inkomen dat wordt gebruikt voor de alimentatieberekening. De rechter kan bijvoorbeeld kijken naar het historische inkomen van de DGA, de financiële situatie van de BV en de mogelijkheden om het inkomen kunstmatig te verlagen om de alimentatie te beïnvloeden. Er zal onderzocht worden of er in de BV ruimte is om het salaris dat de DGA zichzelf uitkeert te laten stijgen óf of er ruimte is voor bijvoorbeeld een dividenduitkering.

Uitgangspunten bij het vaststellen van alimentatie in het geval van een DGA/ondernemer

De Hoge Raad heeft in dit kader bepaald dat bij het vaststellen van de draagkracht van een DGA niet alleen moet worden gekeken naar het inkomen dat de ondernemer feitelijk verwerft, maar ook naar het inkomen dat de ondernemer in redelijkheid kán verwerven. Daarbij worden niet alleen de in het verleden behaalde winsten en de te verwachten winst betrokken, maar ook de kasstromen van de onderneming.

Daarnaast kan het inkomen van een DGA variëren van jaar tot jaar, afhankelijk van de financiële prestaties van de BV. Het is van cruciaal belang om de meest recente financiële gegevens van de BV te verstrekken en, indien nodig, een financieel expert in te schakelen om een nauwkeurige inschatting te maken van het inkomen van de DGA voor de alimentatieberekening.

De uitspraak van de Hoge Raad vindt u hier.

Extra aandachtspunten

Bij het berekenen van alimentatie voor een DGA zijn er enkele specifieke aandachtspunten die van belang zijn:

  1. Bedrijfsrisico’s: Het inkomen van een DGA kan worden beïnvloed door bedrijfsrisico’s en onzekerheden. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het bepalen van een eerlijke en redelijke alimentatiebijdrage.
  2. Vermogen in de BV: Naast het inkomen kan een DGA ook vermogen in de BV hebben, zoals reserves of andere activa. Het vermogen van de BV kan van invloed zijn op de draagkracht van de DGA en dus op de alimentatieberekening.
  3. Onredelijke verarming: Bij de alimentatieberekening moet rekening worden gehouden met het feit dat de onderneming niet onredelijk verarmd mag worden door de betaling van alimentatie. Hierbij kan gedacht worden aan de verplichting om voldoende geld in de BV te houden voor bedrijfsvoering en investeringen. De continuïteit van het bedrijf staat altijd centraal.

.
Conclusie

Het berekenen van alimentatie als er sprake is van inkomen van een DGA is een complex proces. Het vereist gedegen kennis van familierecht, bedrijfsstructuren en financiële analyses. Het raadplegen van een ervaren familierechtadvocaat met expertise op dit gebied is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de alimentatieberekening goed wordt uitgevoerd. Zo kan een regeling worden bereikt die rekening houdt met de specifieke omstandigheden van de DGA en zijn of haar ex-partner. Mocht een regeling niet mogelijk zijn, dan is het van belang dat uw belangen in een gerechtelijke procedure optimaal worden behartigd. Voor meer vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met mr. Angelique van den Eshoff, gespecialiseerd vFAS-familierechtadvocate bij SPEE advocaten & mediation Zij is een zeer ervaren advocaat en mediator, met expertise op het gebied van complexe echtscheidingen en verdelingen, ook  in het geval van scheidende ondernemers.

SPEE advocaten & mediation Maastricht