Uitzonderingen op coronaregels voor werknemers in essentiële bedrijfsprocessen
Met de verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus worden de meesten van ons geconfronteerd met de regels rondom isolatie en quarantaine. Ook op de werkvloer heeft dat een grote impact. Veel werkgevers hebben moeite om hun onderneming te bemensen. Wist u dat er voor werknemers in essentiële bedrijfsprocessen wel uitzonderingsregels zijn?
Wat is een essentieel bedrijfsproces?
Een werknemer die in een essentieel bedrijfsproces werkt, mag onder voorwaarden (zie verderop in dit artikel) toch naar zijn of haar werk gaan. Maar voor welke werknemers geldt dit?
- Het moet gaan om een medewerker die essentieel is voor de continuïteit van de organisatie. Zonder deze werknemer wordt de bedrijfsvoering ernstig belemmerd.
- De werknemer kan niet vervangen worden.
- De werknemer kan zijn of haar werk niet vanuit huis doen.
- De werknemer heeft geen klachten en is niet positief getest op corona.
.
Wanneer mag deze werknemer toch komen werken?
- Als hij of zij in nauw contact is geweest met een positief getest persoon of als de werknemer een huisgenoot met corona heeft. Van een nauw contact is sprake als iemand binnen 24 uur minimaal 15 minuten binnen 1,5 meter van iemand met corona is geweest. Zoals gezegd mag de werknemer zelf geen coronaklachten hebben en niet positief getest zijn.
- Als werkgever en werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen:
.
- De werkgever overlegt met de OR, de personeelsvertegenwoordiging of de personeelsvergadering over welke functies essentieel zijn. De werkgever heeft de instemming nodig van de OR of de personeelsvertegenwoordiging, dan wel het advies van de personeelsvergadering.
- Werkgever en werknemer maken in goed overleg afspraken over welke bedrijfsprocessen essentieel zijn.
- De actuele risico’s worden opgenomen in een RI&E.
- Werkgever en/of werknemers kunnen een bedrijfsarts of arbodienst om advies vragen, op basis van de RI&E. De uitzonderingen voor essentiële bedrijfsprocessen mogen niet leiden tot een toename van besmettingsrisico’s op de werkvloer.
- De werknemer heeft altijd de keuze om wél in quarantaine te gaan en dus niet naar het werk te komen.
- Er is geen sprake van een testplicht.
.
Wat te doen als een werknemer uit een essentieel bedrijfsproces komt werken?
Werkgevers en werknemers moeten afspraken maken om de veiligheid op de werkplek te bewaken. Voor het naleven van de richtlijnen zijn werkgever en werknemer samen verantwoordelijk. Daarbij geldt het volgende:
- Werknemer doet elke dag een zelftest voordat hij/zij aan het werk gaat. Werkgever dient deze testen kosteloos beschikbaar te stellen.
- Op dag 5 na het nauwe contact met de besmette persoon laat werknemer zich testen bij de GGD.
- De werkgever zorgt voor mondneusmaskers op de werkplek.
- Iedereen houdt op de werkplek 1,5 meter afstand.
- De werkgever zorgt ervoor dat er op de werkplek goed geventileerd wordt.
- Bij klachten gaat de werknemer direct naar huis en in quarantaine.
- De richtlijnen maken geen inbreuk op de bestaande arbeidsverhoudingen of op de rechten van werknemers.
.
Waar kunnen werknemers terecht met klachten?
Werknemers kunnen klachten of signalen over de veiligheid op de werkplek of de omstandigheden waarin moet worden gewerkt melden bij de Arbeidsinspectie. Voor de zorgsector gelden de bestaande protocollen.
Tot slot
Heeft u ook vragen over de coronaregels op de werkvloer? Of bent u werkgever of werknemer en heeft u andere arbeidsrechtelijke vragen? Het team van SPEE advocaten & mediation staat voor u klaar.