In de afgelopen maanden hebben AI-chatbots, zoals ChatGPT, wereldwijd aandacht getrokken met hun vermogen om op een mensachtige manier een digitaal gesprek aan te gaan over vrijwel elk onderwerp. Deze chatbots zijn ontworpen om op een natuurlijke manier te communiceren en worden steeds vaker ingezet om de productiviteit van gebruikers te verhogen. Inmiddels kunnen chatbots diverse juridische taken uitvoeren, waaronder het opstellen van overeenkomsten. Een dergelijke overeenkomst ziet er aanvankelijk misschien bruikbaar uit, maar is het inschakelen van ChatGPT voor je overeenkomst wel eigenlijk zo’n slimme zet? Wij probeerden dit uit en vroegen ChatGPT om een geheimhoudingsovereenkomst op te laten stellen.
De casus
Voor het opstellen van deze geheimhoudingsovereenkomst, hebben we de volgende casus bedacht: je bent de eigenaar van Urban Vegan Cafe, een populaire hotspot voor veganistisch eten in een bruisende stad, en hebt een uniek en geheim recept ontwikkeld voor een nieuw gerecht: de ‘Ultimate Vegan Burger’. Het recept, dat een perfecte combinatie van smaken en texturen biedt, heeft bijgedragen aan de groeiende populariteit van het café. Je overweegt daarom om het recept te delen met een externe leverancier voor grootschalige productie, maar wil ervoor zorgen dat het recept geheim blijft. Ondanks dat je weinig verstand van juridische zaken hebt, heb je wel eens gehoord dat dit soort afspraken worden geregeld in een geheimhoudingsovereenkomst en vraagt daarom aan ChatGPT er een voor jou op te stellen.
De instructie
Voor het uitvoeren van deze specifieke opdracht, zul je aan ChatGPT een instructie moeten geven. Je wil graag dat er een geheimhoudingsovereenkomst wordt opgesteld, maar je weet als leek niet precies wat daarin moet komen te staan. Je geeft aan ChatGPT de volgende instructie:
“Ik wil een samenwerking aangaan met een externe leverancier om een gerecht (een veganistische burger) grootschalig te gaan produceren. Ik wil ervoor zorgen dat alles dat ik met hem bespreek geheim blijft. Kun je voor mij een geheimhoudingsovereenkomst maken?”
ChatGPT’s geheimhoudingsovereenkomst
Op basis van de ingevoerde instructie, reageert ChatGPT als volgt:
GEHEIMHOUDINGSOVEREENKOMST
Deze geheimhoudingsovereenkomst (de “Overeenkomst”) wordt aangegaan en treedt in werking op [datum] (de “Ingangsdatum”), door en tussen:
[Naam van de eerste partij, adres en eventuele bedrijfsnaam] (“Partij 1”)
en
[Naam van de tweede partij, adres en eventuele bedrijfsnaam] (“Partij 2”)
Gezamenlijk aangeduid als de “Partijen” en afzonderlijk als een “Partij”.
OVERWEGENDE DAT
- Partij 1 en Partij 2 voornemens zijn om een samenwerking aan te gaan met betrekking tot de grootschalige productie van een veganistische burger (de “Samenwerking”).
- In het kader van de Samenwerking kan het noodzakelijk zijn dat de Partijen vertrouwelijke informatie aan elkaar onthullen.
- De Partijen wensen de voorwaarden van deze onthulling vast te leggen in deze Overeenkomst.
KOMEN OVEREEN ALS VOLGT
- Definitie van “Vertrouwelijke informatie”: alle informatie, schriftelijk of mondeling, die door een Partij (de “Openbarende Partij”) aan de andere Partij (de “Ontvangende Partij”) wordt verstrekt en die als vertrouwelijk wordt aangeduid of die, naar de aard van de informatie of de omstandigheden rondom de onthulling, als vertrouwelijk zou moeten worden beschouwd.
- Verplichtingen van de Ontvangende Partij: de Ontvangende Partij stemt ermee in om de Vertrouwelijke Informatie strikt vertrouwelijk te houden en niet zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Openbarende Partij openbaar te maken aan derden. De Ontvangende Partij zal de vertrouwelijke Informatie uitsluitend gebruiken voor het doel van de Samenwerking. De Ontvangende Partij zal alle redelijke maatregelen nemen om de vertrouwelijkheid van de Vertrouwelijke Informatie te waarborgen, minstens gelijk aan de maatregelen die zij neemt ter bescherming van haar eigen vertrouwelijke informatie.
- Uitzonderingen: de verplichtingen zoals uiteengezet in artikel 2 zijn niet van toepassing op informatie waarvan de Ontvangende Partij kan aantonen dat deze al openbaar bekend was op het moment van onthulling of deze openbaar bekend is geworden zonder dat de Ontvangende Partij hiervoor verantwoordelijk is.
- Duur: deze Overeenkomst treedt in werking op de ingangsdatum en blijft van kracht gedurende [Aantal jaren, bijvoorbeeld 5] na de laatste onthulling van Vertrouwelijke Informatie.
- Geen Licentie: niets in deze Overeenkomst zal worden opgevat als het verlenen van een licentie aan de Ontvangende Partij, uitdrukkelijk of impliciet, onder enig octrooi, handelsmerk, auteursrecht of ander intellectueel eigendomsrecht van de Openbare Partij.
- Retourneren of Vernietigen van Vertrouwelijke Informatie: op verzoek van de Openbarende Partij zal de Ontvangende Partij alle kopieën van de Vertrouwelijke Informatie onverwijld retourneren of vernietigen.
- Toepasselijk recht: deze overeenkomst wordt beheerst door en geïnterpreteerd in overeenstemming met de wetten van (Land/Staat).
- Algemene bepalingen: wijzigingen van deze Overeenkomst zijn alleen bindend indien zij schriftelijk zijn overeengekomen en ondertekend door beide Partijen. Indien een bepaling van deze Overeenkomst ongeldig of onafdwingbaar wordt bevonden, blijft de rest van de Overeenkomst volledig van kracht. Deze Overeenkomst vormt de volledige overeenkomst tussen de Partijen met betrekking tot de behandeling van Vertrouwelijke Informatie.
ONDERTEKENING
IN GETUIGENIS WAARVAN de Partijen deze Overeenkomst hebben ondertekend van de Ingangsdatum.
Partij 1 [naam of bedrijfsnaam]
Naam:
Functie:
Handtekening en datum:
Partij 2 [naam of bedrijfsnaam]
Naam:
Functie:
Handtekening en datum:
Zorg ervoor dat beide partijen de overeenkomst ondertekenen en een kopie behouden voor hun administratie. Het is ook raadzaam om juridisch advies in te winnen om ervoor te zorgen da de overeenkomst volledig aansluit bij jullie specifieke behoeften en rechtsgebied.
Onderaan de website van ChatGPT staat verder nog een waarschuwing: ‘ChatGPT can make mistakes. Check important info.’
Onze beoordeling van ChatGPT’s geheimhoudingsovereenkomst
Het is indrukwekkend dat ChatGPT binnen enkele seconden een geheimhoudingsovereenkomst kan opstellen op basis van de ingevoerde instructies. De overeenkomst is als een voorbeeld ook best bruikbaar. Desondanks ontbreken enkele belangrijke bepalingen die essentieel zijn voor een goede geheimhoudingsovereenkomst. We zullen er een aantal doornemen:
- Vertrouwelijke informatie: de definitie
De definitie in bovenstaande geheimhoudingsovereenkomst is een vage definitie van vertrouwelijke informatie. Hierdoor kan er onduidelijkheid ontstaan over wat precies als vertrouwelijke informatie geldt en wat wel of niet gedeeld mag worden.
Voor een goede geheimhoudingsovereenkomst is dus het essentieel om duidelijk vast te leggen wat er onder de geheimhouding valt. Dit kan worden bepaald door te definiëren wat partijen als vertrouwelijke informatie beschouwen en wat dus niet met derden gedeeld mag worden.
- Gebrekkige afspraken over duur en beëindiging
De door ChatGPT opgestelde overeenkomst schiet op afspraken over duur en beëindiging naar ons idee tekort. Bij het opstellen van geheimhoudingsovereenkomst is het namelijk van groot belang om zorgvuldig aandacht te besteden aan de duur van de overeenkomst en de mogelijkheden tot beëindiging. De openbaarmaker heeft er baat bij dat deze informatie zo lang mogelijk geheim blijft. Het opnemen van een specifieke looptijd, zoals in bovenstaande overeenkomst het geval is, is vaak niet gunstig voor de openbaarmaker.
Bovendien is het belangrijk om afspraken te maken over de mogelijkheid van tussentijdse beëindiging. Zeker bij wederzijdse geheimhouding wil je voorkomen dat een van de partijen de overeenkomst voortijdig kan beëindigen, omdat dit de geheimhouding in gevaar brengt.
- Geen boete of schadevergoeding
Bij het opstellen van een goede geheimhoudingsovereenkomst, is het opnemen van een boeteclausule van cruciaal belang. Door het opnemen van een dergelijke clausule, bestaat er een extra prikkel om de geheimhouding tussen partijen te waarborgen. In de geheimhoudingsovereenkomst van ChatGPT is er géén boeteclausule opgenomen.
Het opnemen van een boeteclausule moet zorgvuldig plaatsvinden. Zo moet een dergelijke clausule altijd de mogelijkheid bevatten om naast de boete ook schadevergoeding te kunnen eisen. Zonder dit voorbehoud geldt namelijk de wettelijke regel dat de boete in de plaats komt van het recht op schadevergoeding. Daarnaast is het ook belangrijk dat de openbaarmaker van de informatie ervoor zorgt dat de ontvanger niet alleen eenmalig een boete betaalt per overtreding, maar ook een dagelijks bedrag zolang de overtreding voortduurt.
Is een overeenkomst opgesteld door ChatGPT dus wel zo’n goed idee?
Uit het bovenstaande blijkt dat de door ChatGPT opgestelde geheimhoudingsovereenkomst best bruikbaar is als een voorbeeld. Toch is het resultaat nog niet voldoende om te kunnen spreken van een goede en allesomvattende geheimhoudingsovereenkomst. Het is daarom altijd raadzaam om een specialist in te schakelen om er zeker van te zijn dat jouw overeenkomst waterdicht is en je vertrouwelijke informatie echt beschermd blijft!
Wil je er zeker van zijn dat jouw bedrijfsinformatie en ideeën goed beschermd worden en/of wil je hulp bij het opstellen van overeenkomsten? Neem contact op met SPEE advocaten & mediation voor deskundig juridisch advies en begeleiding.