Een bestuurder wiens onderneming aansprakelijk werd gesteld voor de gevolgen van een arbeidsongeval, door een werknemer die tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden brandwonden heeft opgelopen, heeft de onderneming beëindigd door middel van turbo liquidatie, om zo geen schadevergoeding te hoeven betalen. Leidt een dergelijke actie tot bestuurdersaansprakelijkheid?
Feiten
Werknemer reinigde tijdens zijn werk gevels met zoutzuur en heeft hierbij brandwonden opgelopen aan beide handen.
Hij heeft de onderneming waarvoor hij werkte op grond van werkgeversaansprakelijkheid aansprakelijk gesteld voor de door hem geleden schade en zijn vordering is toegewezen door de kantonrechter.
De onderneming van werkgever heeft vervolgens niet voldaan aan het vonnis en is beëindigd door middel van turboliquidatie.
Werknemer stelt vervolgens de bestuurder van de (voormalige) onderneming, die verantwoordelijk was voor de turboliquidatie, persoonlijk aansprakelijk voor zijn schade.
Onterechte turboliquidatie/bestuurdersaansprakelijkheid?
De kantonrechter wijst de vordering van werknemer toe en veroordeelt de bestuurder om de schade van de werknemer te vergoeden.
Turboliquidatie is alleen toegestaan als er geen baten meer in een vennootschap aanwezig zijn, aldus de kantonrechter.
De bestuurder heeft betwist dat er bezittingen aanwezig waren ten tijde van de turboliquidatie, omdat deze zouden zijn verkocht in ruil voor betalingen aan schuldeisers, maar zijn betwisting heeft hij onvoldoende onderbouwd.
Daarom gaat de kantonrechter ervan uit, dat er ten tijde van de turboliquidatie nog baten in de vennootschappen aanwezig waren.
De bestuurder van de onderneming heeft, door over te gaan tot turboliquidatie terwijl dat niet de aangewezen weg was, bewerkstelligd dat de onderneming haar verplichtingen jegens werknemer niet na kon komen.
Zijn handelen is volgens de kantonrechter dusdanig onzorgvuldig, dat hem daarvan een persoonlijk en ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Hij wist of had moeten weten dat de turboliquidatie tot gevolg zou hebben, dat de onderneming van werkgever haar verplichtingen jegens werknemer niet zou (kunnen) nakomen.
Daarom is hij volgens de kantonrechter als voormalig bestuurder persoonlijk aansprakelijk (naast de vennootschap zelf).
Lees hier de uitspraak.
Conclusie
Zowel de juridische materie rondom werkgeversaansprakelijkheid, als die rondom bestuurdersaansprakelijkheid, is complex. De gespecialiseerde arbeidsrecht- en ondernemingsrechtadvocaten van SPEE advocaten & mediation maken u echter graag wegwijs.